array(6) {
  ["description"]=>
  string(1677) "

Torcon was the Construction Manager for the renovation and expansion of the three-story School of Science. The project primarily provides teaching and research labs, with additional classroom and office space. The new facilities make extensive use of glass and focus on flexibility through movable lab and classroom components that adapt to diverse teaching and learning styles. Specialized spaces include a 150-seat auditorium, computer labs, herbarium, new teaching labs, and student/faculty research facilities for a variety of disciplines.

Torcon completed the project in distinct phases to allow full use of the existing school facilities throughout the construction. The initial phases included construction of a 24,000 sq. ft. addition, which linked Edison Hall and Howard Hall. The new two-story structure provides an expansive formal entrance and lobby, with a seminar room, labs and office suites for faculty and the Dean, and study rooms. Torcon simultaneously renovated all spaces on the first level of Edison, and completed a comprehensive upgrade of the building facade, which included structural improvements. The new spaces were available for University use at the start of the spring semester. Gut renovations of labs, offices, and classrooms on the second and third floors followed.

Structural improvements included new columns within the building and exterior buttresses, as well as façade and roof upgrades. MEP system upgrades encompassed electrical equipment; new boilers; new AHU; introduction of exhaust fans on the roof; a new emergency generator; replacement of the chiller; and new MEP distribution within the renovated spaces.

" ["details"]=> array(3) { ["location"]=> string(28) "West Long Branch, New Jersey" ["architect"]=> string(14) "EYP Architects" ["key_facts"]=> array(3) { [0]=> array(1) { ["text"]=> string(23) "Construction Management" } [1]=> array(1) { ["text"]=> string(23) "24,000 sq. ft. addition" } [2]=> array(1) { ["text"]=> string(25) "51,000 sq. ft. renovation" } } } ["featured_image"]=> int(1004) ["full_width_images"]=> array(1) { [0]=> int(1004) } ["left_column_images"]=> array(3) { [0]=> int(1003) [1]=> int(1001) [2]=> int(999) } ["right_column_images"]=> array(3) { [0]=> int(1002) [1]=> int(1000) [2]=> int(998) } }
Monmouth University

School of Science

Torcon was the Construction Manager for the renovation and expansion of the three-story School of Science. The project primarily provides teaching and research labs, with additional classroom and office space. The new facilities make extensive use of glass and focus on flexibility through movable lab and classroom components that adapt to diverse teaching and learning styles. Specialized spaces include a 150-seat auditorium, computer labs, herbarium, new teaching labs, and student/faculty research facilities for a variety of disciplines.

Torcon completed the project in distinct phases to allow full use of the existing school facilities throughout the construction. The initial phases included construction of a 24,000 sq. ft. addition, which linked Edison Hall and Howard Hall. The new two-story structure provides an expansive formal entrance and lobby, with a seminar room, labs and office suites for faculty and the Dean, and study rooms. Torcon simultaneously renovated all spaces on the first level of Edison, and completed a comprehensive upgrade of the building facade, which included structural improvements. The new spaces were available for University use at the start of the spring semester. Gut renovations of labs, offices, and classrooms on the second and third floors followed.

Structural improvements included new columns within the building and exterior buttresses, as well as façade and roof upgrades. MEP system upgrades encompassed electrical equipment; new boilers; new AHU; introduction of exhaust fans on the roof; a new emergency generator; replacement of the chiller; and new MEP distribution within the renovated spaces.

Project Details

Client
Monmouth University
Location
West Long Branch, New Jersey
Architect
EYP Architects
Key Facts
Construction Management
24,000 sq. ft. addition
51,000 sq. ft. renovation
orcon was the Construction Manager for the renovation & expansion of School of Science
specialized lab space at the Monmouth school of science Large classroom space at Monmouth University in West Long Branch New Jersey expansive formal entrance and lobby, with a seminar room, labs and office suites for faculty
specialized lab in the School of Science at Monmouth classroom space within Monmouth University's School of Science student/faculty research facilities at Monmouth's School of Science