Projects

Bristol-Myers Squibb Company

HOPEWELL CAMPUS

 

  • Project Overview
  • Project Details

LOCATION:
Hopewell, New Jersey

COMPLETED:
June 1999

TOTAL SQUARE FOOTAGE:
700,000 sq. ft. 

PROJECT SERVICES:
Construction Management

Torcon was hired as CM by Bristol-Myers Squibb to assist in evaluating a newly purchased site in Hopewell, New Jersey.  The scope of services included advising BMS’s design team and managing a site wide program of renovations. The challenge was to provide new electrical and mechanical systems, sprinklers, building controls, security systems, lights, lab and office furniture, research equipment and finishes to approximately 700,000 square feet of laboratory, office and computer center facilities.  To heighten the challenge, most of the facilities were needed for occupancy by BMS within the first six months.

In one of the most aggressive construction programs ever undertaken by BMS, Torcon completed the upgrade and fit-out of ten buildings on the 433-acre campus.  Torcon managed the program aggressively and frequently worked from sketches or written descriptions of work because engineering drawings could not be produced quickly enough.  Additionally, there were significant scope changes mid-course to accommodate the new direction of BMS’s research programs.

BMS took title of the Hopewell property on a Friday; Torcon mobilized its staff to the site the following Monday and moved the first BMS occupants into their spaces six weeks later.  More than 800 BMS staffers were moved in within the first five months of the project in accordance with a schedule that tracked 29 separate occupancies.  Each building at the site had phased occupancies, which created complications relating to noise, dust and fumes; to testing critical systems such as life safety; and to disrupting building and lab services. Construction operations were conducted seven days a week for more than 45 straight weeks, including over the Thanksgiving and Christmas holidays.

At the completion of the renovation work, Torcon began construction of a new biology lab building. The two-story structure provides 134,000 square feet of research lab space along with specialty labs, environmental rooms and tissue culture areas.

Torcon was CM for the construction of a four-level, 1600-space precast concrete parking structure. The garage was built in close proximity to three existing buildings, and adjacent service roads  were kept active for personnel and loading dock deliveries. The project required the relocation of the main sitewide loops for electrical, mechanical and civil services and rerouting and construction of main duct bank extensions for power and communication feeders, terminating in the garage substation.