Projects

Pfizer, Inc.

CENTRAL RESEARCH DRUG SAFETY TECHNOLOGY CENTER—B274

 

  • Project Overview
  • Project Details

LOCATION:
Groton, Connecticut

COMPLETED:
December 2001

TOTAL SQUARE FOOTAGE:
125,000 sq. ft.

PROJECT SERVICES:
Construction Management

Torcon was CM for Pfizer’s Drug Safety Technology Center (DSTC). The DSTC is composed of parallel three storied office wings connected by a dramatic lobby.  On the ground floor, the focus of the public lobby is a knowledge wall that encloses the Knowledge Center.  This sculpted curved wood wall, punctuated by large glass exhibit cases, visually connects the visitor to the symbolic heart of the building – the Knowledge Center—while preventing actual physical access into the private, secure areas.  The wall also serves to gracefully articulate the public path to other common areas, such as the elegant cafeteria and state of the art training center. The slate floor is accented with contrasting slate tiles and lit canopies above to mark entrances to the training center, information and reception areas.

Located opposite the knowledge wall with a view to both entrances and to the security door; the reception desk is built of a warmly colored anigre wood, accented with black granite and stainless steel insets. Rendered in etched stainless steel plates is a large map of the world that serves as a backdrop.  This custom work uses images from the scientists’ microscopes, incorporating patterns and textures to define landmasses.      

The focus of the upper floors is the central interaction areas; two stacked and skewed spaces bounded by two curved walls — one bright red and the other a vibrant yellow— and flanked by a custom designed single run stair, winding down to the Knowledge Center.  The introduction of the curved walls— referring back to the Knowledge Center on the ground floor— juxtaposed against the grid of the office areas, creates a dynamic space.  These innovative spaces, used for formal as well as informal gatherings, face a dramatic two-storied space with views through an expansive glass wall. 

Office areas are designed to maximize natural lighting and to provide a visually stimulating environment.  Glass walled “huddle rooms” interrupt the perimeter offices, allowing light into the corridor.  The interior offices and workstations are skewed from the structural grid to create an energetic play of light, color and form.  Colors and materials used in the project represent a departure from Pfizer’s existing palette, and were selected to enhance the design concept through vitality and variety, and to bring identity to various areas.